Hoe wordt bepaald welk project wij steunen?

Sinds 2004 wordt door het Fonds Lode Verbeeck jaarlijks een oproep gelanceerd. Dit gebeurt in de maand maart via een mailing naar mogelijk geïnteresseerde organisaties, maar wordt ook aangekondigd op de website van de Koning Boudewijnstichting www.kbs-frb.be . Ook de voorwaarden waaraan voldaan moet worden, kan je daar terugvinden.

Deze projectideeën kunnen gedurende een drietal maanden ingediend worden.

Nadien worden deze projecten beoordeeld door een onafhankelijke jury, die bestaat uit een zestal leden:

  • 2 uit de sector van mensen met een beperking
  • 2 personen uit de wetenschappelijke wereld
  • 2 mensen met roots uit de paardenomgeving

Vanuit de expertise van elk van deze personen binnen hun kennis en achtergrond, worden punten toegekend, die in een gezamenlijke score een ranking opmaken van de beste projecten.

Deze projecten worden door de jury voorgesteld aan het bestuurscomité, die de uiteindelijke beslissing neemt.

Het bestuurscomité bestaat uit een vertegenwoordiging van de stichters (nu de ouders van Lode)  een afgevaardigde vanuit de Koning Boudewijnstichting, en een onafhankelijke voorzit(s)ter. Het secretariaat wordt opgenomen door de persoon die binnen de Koning Boudewijnstichting het Fonds Lode Verbeeck opvolgt.

De laureaten worden bekend gemaakt in het najaar tijdens een avondbijeenkomst. Hierbij kan al sinds heel wat jaren gerekend worden op de accommodatie van de provincie Oost-Vlaanderen.

Sinds 2006 steunt de provincie Oost-Vlaanderen het Fonds Lode Verbeeck, en dit resulteert eveneens in een gezamenlijke prijs vanuit het Fonds samen met de provincie, dat toegekend wordt aan een verdienstelijk project uit Oost-Vlaanderen.

De andere prijzen worden aan de beste projecten uit Vlaanderen toegekend.

 

Wil je weten welke organisaties met welke ideeën al bekroond werden? Bekijk dan de korte voorstelling per kalenderjaar: projecten!